Proprietarii clădirilor care au ferestre de dimensiuni mari pot apela la artiști pentru decorarea lor cu vitralii, practic niște bucăți de sticlă colorate sau pictate în diverse nuanțe. Aceste opere de artă permit luminii să pătrundă în interiorul clădirilor printr-un filtru coloristic.

Arhitectura îmbogățită de vitralii

Din Evul Mediu, arhitectura a cunoscut folosirea vitraliilor, care au fost predominante în bisericile de tip gotic. În epoca contemporană, vitraliile se pot observa, în special, în lăcașurile de cult catolice, unde predomină ansamblurile religioase.

Cu toate acestea, există și biserici ortodoxe care folosesc tehnica vitraliilor. Aceste ornamente deosebite se pot utiliza și în casele particulare. Aceste vitralii au avut o perioadă de glorie în epoca art-nouveau, dar decorațiile au continuat și în contemporaneitate.

În locuințele private, vitraliile sunt extreme de variate, în privința culorilor, formelor și tematicilor.

Vitraliile – o cromatică variată     

Vitraliile sunt considerate adevărate opere de artă, ele fiind integrate în structura clădirilor. Ornamentele din sticlă au darul să creeze o atmosferă spectaculoasă în interiorul bisericilor sau al altor clădiri.

Vitraliile oferă un aspect unic, un colorit superb, în funcție de lumina solară. Astfel, sticla colorată produce în interiorul încăperilor o lumină diafană, care se schimbă pe parcursul unei zile, în diferite nuanțe.

Ornamentele transparente ale sticlei sub influența razelor Soarelui conferă un aspect cromatic deosebit, având o diversitate multiplă. Vitraliile creează un fel de miraj datorită culorilor transparente și a formelor pictate, care își pot schimba intensitatea în funcție de strălucirea solară.

Culorile sunt neasemuit de frumoase, ele putându-se modfica într-o largă paletă. Astfel, roșul se poate transforma în violet, albastrul în verde sau galbenul în portocaliu.

Artiștii din prezent creează mereu vitralii, opere de artă, care înfrumusețează arhitectura bisericilor sau al clădirilor, oferind o nouă dimensiune încăperilor, punând în valoare spațiul cu ajutorul sticlei colorate.

Vitraliile care conțin picturi

Crearea unui vitraliu reprezintă un proiect amplu, complex, care are nevoie de multă muncă, imaginație, inventivitate și pasiune. În mare, procesul a rămas aproape neschimbat încă din Evul Mediu.

Astfel, la crearea unui vitraliu sunt necesare câteva materiale de bază, precum sticla, armătura și plumbul. Structura vitraliului este obținută drintr-un ansamblu de elemente de sticlă îmbinate între ele cu ajutorul unor baghete de plumb.

Vitraliile se realizează din sticlă albă sau colorată, pe care se pictează diferite scene sau obiecte religioase, obținându-se efecte vizuale impresionante.

Procesul de ardere al sticlei este greu de controlat

Picturile sunt concepute de artiști de mare valoare, care au o vastă experiență, mai ales dacă pe vitralii sunt reprezentate personaje biblice sau alte figuri religioase cunoscute.

Pictura se realizează cu ajutorul unui praf care conține oxid de fier, pudră de sticlă și borax. Această pudră denumită grissaile are aceeași compoziție, de sute de ani. Odată creată pictura, sticla se bagă în foc, astfel încât desenul să facă un corp comun cu aceasta.

Există și riscuri în timpul procesului de realizare a vitraliilor, sticla putându-se crăpa sau sparge datorită temperaturilor înalte. Chiar și marii meșteri, care au o vastă experiență în conceperea vitraliilor, nu pot controla în proporție de 100% procesul de ardere, deoarece sunt mai mulți factori care influențează, precum temperatura, culoarea sticlei, compoziția și tehnica utilizată.

Realizarea vitraliilor este o adevărată artă, în care factorul principal îl reprezintă, în mod paradoxal, lumina și nu pictura. Artiștii lucrează cu o mare îndemânare, dar și cu minuțiozitate la realizarea unor chipuri, forme sau linii complexe, care pun în valoare luminile și umbrele.