Restaurarea obiectelor de mobilier bisericesc presupune o multime cunostinte tehnice, insa si o indemanare deosebita. Tocmai de aceea, inainte de a apela a serviciile unei anume societati, este indicat sa va informati cat mai amanuntit atat cu privire la utilajele folosite, cat si cu privire la priceperea angajatilor. Este foarte important ca toate operatinile de restaurare sa se faca doar de catre profesionisti mai ales in cazul in care vorbim despre mobilier bisericesc foarte vechi.

Toate obiectele de mobilier bisericesc trebuie restaurate din cauza uzurii

Indiferent de calitatea deosebita acestora, toate obiectele de mobilier bisericesc trebuie sa fie restaurate la un moment dat deoarece in mod inevitabil trecerea timpului le va afecta. Bineinteles ca exista si alte cauze care pot determina aparitia de defecte ale mobilierului bisericesc, precum expunerea la soare, expunerea la un mediu umed sau pur si simplu greseala umana.

Toti acest factori pot cauza aparitia de crapaturi sau chiar ruperea unor bucati de lemn. Restaurarea trebuie sa se faca intr-un timp cat mai scurt, deoarece defectele mici pot sa provoace adevarate dezastre, mai ales in cazul obiectelor foarte vechi. Toate obiectele sculptate trebuie sa fie restaurate in conditii stricte de temperatura si umezeala, astfel incat inainte de a apela la serviciile unei anumite societati, este bine sa va asigurati ca aceasta va poate pune la dispozitie toate aceste conditii.

Exista mai multe tehnici de restaurare a mobilierului bisericesc avariat

Bineinteles ca fiecare piesa de mobilier bisericesc avariat trebuie sa fie restaurata tinandu-se cont de tipul avariei, dar si de materialele din care aceasta a fost conceputa. Pentru a putea restaura cat mai eficient si mai bine obiectele sculpate, trebuie ca persoana care efectueaza aceste operatiuni sa aibe cunostinte teoretice solite, insa si o experienta practica vasta.

Exista si cazuri in care bucatile de sculptura avariate trebuie sa fie inlocuite cu unele noi. Persoana care se ocupa de restaurare confectioneaza elemente noi si apoi le ataseaza cu ajutorul cleiurilor speciale. Si pentru aceste operatiuni este nevoie de foarte multa indemanare, deoarece fiecare piesa de mobilier bisericesc sculptat este unica.

Dupa ce toate piesele au fost restaurate corespunzator urmeaza finisarea si anume aplicare de diferite lacuri, care au atat rolul de a da un aspect placut obiectelor sculptate, cat si rolul de a le proteja impotriva factorilor care duc la deteriorarea acestora. Daca toate aceste tehnici sunt efectuate corespunzator, obiectul restaurant poate sa rezista si cateva zeci de ani, insa doar daca este pastrat in conditii optime.

Preturile operatiunilor de restaurare a mobilierului bisericesc

Fiecare societate care ofera servicii de restaurare mobilier bisericesc sculptat este libera sa stabileasca preturile serviciilor sale. Trebuie insa sa tineti cont si de faptul ca pentru realizarea de lucrari de restaurare de o calitate cat mai buna trebuie sa se utilizeze tehnologii de ultima generatie. Aceste tehnologii sigur ca sunt costisitoare si se vor regasi in pretul final al serviciilor. Este indicat totusi sa apelati la o societate care a investit in aparatura de ultima generatie si materiale de cea mai buna calitate, deoarece rezultatul va fi unul pe masura, si anume mobilier bisericesc rezistent si placut din punct de vedere estetic.

Este foarte important sa va asigurati ca societatea la care apelati va poate pune la dispozitie servicii de cea mai buna calitate, astfel incat ar fi indicat daca este posibil sa va interesati ce fel de lucrari a mai realizat, mai ales daca doriti sa restaurati mobilier bisericesc vechi, mobilier ce poate fi restaurat doar de catre cei mai buni profesionisti din domeniu.